Elk kind verdient een gezonde start

Jong geleerd is oud gedaan
Beweging op de kinderopvang

Met Gezonde Kinderopvang werk je structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Als organisatie vinden wij dit erg belangrijk. Daarom besteden wij op onze kinderopvanglocaties extra veel aandacht aan Gezonde Kinderopvang, want elk kind verdient een gezonde start! Dankzij de opleiding coach 'Gezonde Kinderopvang’ kunnen pedagogisch professionals een gezonde leefstijl écht onderdeel maken van de dagelijkse praktijk. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Coach Gezonde Kinderopvang

Hoe zorg je dat de kinderopvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt, waar pedagogisch professionals zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrek je ouders en kinderen hierbij? Interessante vragen waar je tijdens de training coach Gezonde Kinderopvang antwoord op krijgt. Marie-José, pedagogisch professional, volgde deze training en is heel enthousiast. “De opleiding is heel breed en omvat meer dan gezonde voeding en beweging, ook thema’s als respect voor de autonomie, de sociale en emotionele ontwikkeling (interactievaardigheden van de pedagogisch professionals) en risicovol spelen worden besproken”. 

Marie-José, pedagogisch professional, vertelt:

Coach Gezonde Kinderopvang - Kinderstad

Een gezonde leefstijl

Voldoende en spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Op jonge leeftijd gezond gedrag aanleren is makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren. Beweging maakt daarom deel uit van het dagprogramma. Marie-José: “Je kunt hierbij denken aan activiteiten zoals samen de tafel dekken, speelgoed opruimen en buitenspelen.” Op het gebied van gezonde voeding kiezen we veel voor biologische, volkoren en magere producten en drinken we water en thee. En natuurlijk eten we veel verse groenten en fruit, bij voorkeur uit eigen moestuin. Daarnaast vinden we autonomie belangrijk en leren we kinderen zelf keuzes te maken, zodat ze vrijheid ervaren en zien en voelen wat de consequenties zijn. Daar leren ze van! 

Collega’s opleiden

Vanuit de organisatie streven we ernaar om op elke locatie een coach ‘Gezonde Kinderopvang’ op te leiden. Het doel van de opleiding is ‘train-de-trainer’. Dit betekent dat diegene die de opleiding hebben gevolgd daarna hun eigen team gaan trainen. Daarom worden er ook trainings- en communicatievaardigheden geoefend en doen ze actief kennis op over leefstijl. Met deze manier van werken draagt straks de gehele organisatie bij aan een gezonde toekomst voor onze kinderen.

Wil je ook aan de slag op één van onze locaties? Bekijk alle vacatures