Gratis peuteropvang in Tilburg

Vuurvogel peuteropvang

Peuteropvang wordt vanaf 1 april 2024 voor ouders, met een laag inkomen, in Tilburg gratis. De gemeente Tilburg betaalt de bijdrage, zodat meer peuters (2 tot 4 jaar) naar de peuteropvang kunnen gaan. Hierdoor kunnen alle peuters goed voorbereid naar de basisschool. Dit voorkomt school- en taalachterstanden en gelijke kansen voor kinderen voor de toekomst.

Hoe werkt het? 

De opvang wordt gratis voor ouders met een gezamenlijk inkomen tot € 25.090 per jaar (en geen recht op kinderopvangtoeslag hebben). Vanaf 1 april 2024 betalen zij geen eigen bijdrage meer voor de peuteropvang. De gemeente Tilburg gaat deze bijdrage betalen.

Ik ontvang geen kinderopvangtoeslag en mijn inkomen is niet hoger dan 25.090 euro.De peuteropvang is vanaf 1 april 2024 gratis voor je peuter(s). De gemeente betaalt de bijdrage.
Ik ontvang kinderopvangtoeslag (ouders die werken, studeren of een inburgeringscursus volgen, kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst) Er verandert niets. 

Wanneer start de gratis peuteropvang? 

Dit (tijdelijke) project start op 1 april 2024 en eindigt op 1 januari 2027. Na deze datum wordt er gekeken naar een vervolg.

Waarom wordt de peuteropvang gratis?

Peuteropvang is goed voor de ontwikkeling van peuters. Hiermee bereiden zij zich goed voor op de basisschool. Voor ouders met een lager inkomen, kan de eigen bijdrage een drempel zijn. Dat willen we niet. Door de peuteropvang voor deze ouders gratis te maken, hopen we dat meer Tilburgse peuters dezelfde kans krijgen om mee te doen. Lees hier onze blog over de voordelen van peuteropvang.

Waarom is de peuteropvang niet gratis voor alle ouders in Tilburg?

We willen dat de peuteropvang ook gratis is voor ouders die beide werken en een inkomen tot € 25.090 hebben. Omdat zij recht hebben op de kinderopvangtoeslag, zijn zij verplicht de eigen bijdrage zelf te betalen. De gemeente mag de eigen bijdrage niet terugbetalen aan ouders. Dat staat zo in de Wet Kinderopvang. De gemeente Tilburg kijkt samen met de peuteropvang hoe we de peuteropvang toegankelijker kunnen maken voor alle ouders.

Meer informatie

Ouders die op dit moment al peuteropvang hebben bij Kinderstad en recht hebben op gratis peuteropvang ontvangen een persoonlijk bericht.

Ouders die nog geen gebruik maken van de peuteropvang, krijgen een brief van de gemeente op het moment dat hun kind bijna 2 wordt. Daarnaast informeert ook het consultatiebureau ouders hierover. Meer informatie vind je op de pagina peuteropvang op de website van de gemeente.

Peuteropvang voorlezen educatie

Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij Kinderstad dan kun je contact opnemen met de directeur van de kinderopvanglocatie.

Bekijk hier onze peuteropvanglocaties