Samen sterker voor de klas: Andy over het werken in een leerteam

leerteams kinderstad

Op alle basisscholen van Kinderstad werken we voortdurend aan goed onderwijs. Dat doen we doelgericht én samen: in leerteams. Andy van Zelst, leerkracht en teamleider bij openbare basisschool Panta Rhei, is enthousiast over die manier van werken. “Het draait uiteindelijk om je acties in de klas. Hoe geef je les? Hoe help je kinderen verder? In een leerteam kijk je daar sámen naar: op een open, professionele manier. Dat geeft energie en houvast."

Wat is een leerteam?

Een leerteam is een vaste groep collega’s die regelmatig samenkomt om het onderwijs nóg beter te maken. Meestal zijn dat leerkrachten, maar ook kwaliteitscoördinatoren of andere collega’s kunnen aansluiten. “Je kijkt samen: wat willen we aanpakken of verbeteren? Hoe zie je dat terug in de klas? Welke bronnen helpen daarbij? En wat vraagt dat van ons als team?” Bij Panta Rhei vormen de leerkrachten van verschillende groepen samen een leerteam: groep 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. Binnen Kinderstad is afgesproken dat elk leerteam twee keer per week na schooltijd samenkomt. “Het kost tijd, maar het levert zoveel op. Je werkt doelgericht, je leert van elkaar én je merkt echt verschil in de klas.”

Leren van én met elkaar

De focus ligt altijd op het handelen van de leerkracht, niet op individuele leerlingen. “Zie je dat iets beter kan? Dan breng je dat in,” zegt Andy. “Samen kijk je hoe je daar als team op kunt inspelen. Bijvoorbeeld met een lesson study, intervisie of door samen lessen voor te bereiden.” Hij herinnert zich een mooi voorbeeld: “We werkten nog met een oude rekenmethode en keersommen stonden op het programma. Ik dacht: hoe pak ik dit goed aan? In het leerteam deel je zo’n vraag, en dan ga je samen aan de slag. We bekeken eerdere resultaten, doken in bronnen en bedachten samen een nieuwe aanpak. En ja, die aanpak bleek beter te werken! En juist omdat we blijven leren, nemen we die les volgend jaar weer onder de loep: kan het nóg beter?”

leerteam kinderstad

Successen delen

In een leerteam neem je samen verantwoordelijkheid. “Waar het eerder nog ‘mijn groep’ was, is het nu: ‘onze kinderen’. Je leert van elkaar, geeft feedback en groeit samen,” vertelt Andy. “Dat vraagt openheid, en dat is niet altijd vanzelfsprekend, maar het is wél de basis. En we blijven steeds benoemen waarom we dit doen: voor het beste onderwijs!” Een bijeenkomst begint dan ook vaak met de vraag: ‘Welke successen wil je delen?’ “Er is niets krachtiger dan samen successen vieren. Soms doen we dat met een etentje, soms gewoon in het overleg. Het zijn precies die momenten waarop we invloed hebben op het onderwijs. Je hebt je vak in handen én je voelt dat je samen echt het verschil kunt maken.”

Binnen Kinderstad liggen er nog kansen om elkaars expertise meer te benutten.

Van elkaar leren bij Kinderstad

Niet alleen binnen leerteams wordt kennis gedeeld. Ook de leerteamvoorzitters van Panta Rhei stemmen regelmatig af en leren veel van elkaar. “Binnen Kinderstad liggen er nog kansen om elkaars expertise meer te benutten,” zegt Andy. “Wat bijvoorbeeld op basisschool Koolhoven goed werkt, kan ons op Panta Rhei ook verder helpen.”

Groeien als collega en professional

Voor nieuwe collega’s kan deze manier van samenwerken even wennen zijn. “In het begin komt er veel op je af, dus is het belangrijk dat je je welkom voelt. Het leerteam biedt dan veel steun, al vraagt het ook wat van je tijd. Daarom kijken we als team steeds: hoe kunnen we nieuwe collega’s hier goed in begeleiden?” In de eerste periode is er extra aandacht voor praktische vragen en het vinden van je plek.

Voor Andy is het werken in een leerteam niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk waardevol. “Ik ben kritischer gaan kijken naar mijn eigen lessen. Dat zat altijd al in me, maar het leerteam helpt me daarin groeien. Je leert echt: als ik ergens tegenaan loop, hoef ik het niet alleen op te lossen. Samen weet je meer. Samen kun je meer.”

Wil jij ook een inspirerende baan waar je van elkaar kan leren? 

Kinderstad heeft 17 basisscholen in Tilburg, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Moergestel en Hilvarenbeek. Op al onze scholen zorgen we voor een optimale ontwikkeling van onze leerlingen en gelijke kansen voor ieder kind. 

Bekijk onze vacatures