School is uit, waar gaat je kind naartoe?
Je kind is vier en gaat, na jaren van peuteropvang en kinderdagopvang, naar de basisschool. Een nieuwe spannende tijd breekt aan. Een nieuwe omgeving, nieuwe kinderen, meesters en juffen en een heel nieuw dagritme. Voor ouders is dit vaak het moment dat zij weer meer gaan werken. Je kind kan elke dag naar school en in combinatie met opvang na school kun je zo een hele dag werken.
Mogelijkheden opvang na schooltijd
Er zijn verschillende mogelijkheden om de opvang van je kind na school te regelen. Van familie en/of vrienden, de gastouder of een buitenschoolse opvang. Alle opties hebben voor- en nadelen. Wij zetten deze graag even voor je op een rijtje zodat dit jou wellicht helpt een keuze te maken die bij je kind past:
Opa, oma, je zus of aardige buurvrouw
Vaak heb je de toezegging al binnen nog voordat je kindje geboren is; ‘wij willen wel oppassen’ of de buurvrouw die later roept ‘breng hem/haar maar lekker hier’. Hartstikke fijn natuurlijk; een vertrouwd gezicht (voor je kind, maar ook voor jou) die de zorg van je kind op zich neemt wanneer jij aan het werk bent. Opa en oma komen in jouw huis oppassen of ze halen hun kleinkind op bij school en gaan daarna naar hun eigen huis, waar jij het aan het einde van je werkdag oppikt. Het voelt allemaal vertrouwd, eigen en is hartstikke handig. En vaak willen ze er niets voor hebben, dus is deze optie ook gelijk de best betaalbare. Maar dit kan ook nadelen hebben. Zonder betaling of duidelijke afspraken is deze vorm van opvang heel vrijblijvend. Wat doe je als je oppas op vakantie gaat, ziek is, wil stoppen of onverwachts een keer niet kan? Of wat als de manier van opvoeden van je moeder toch niet helemaal de manier is zoals jij het graag ziet? Iets dat bij een uurtje oppassen niet direct uit maakt, maar wanneer het om structureel een dag of dagen in de week gaat, toch wel belangrijk is om te bespreken. Wanneer je voor informele opvang kiest, raden wij het aan om goede afspraken te maken zodat je niet onverwachts met lege handen staat.
Gastouder
Een andere vorm van kleinschalige en huiselijke opvang is gastouderopvang. Een gastouder vangt de kinderen na school in de meeste gevallen thuis op. De gastouder en zijn/haar leefomgeving worden dan ook jaarlijks gecontroleerd door het bemiddelingsbureau. Een bemiddelingsbureau checkt of het huis kindvriendelijk is, de gastouder in bezit is van een EHBO diploma én een verklaring omtrent gedrag. Wanneer je een gastouder inschakelt via een bemiddelingsbureau weet je dat het op orde is en worden alle afspraken goed vastgelegd. Vaak regelt het bemiddelingsbureau ook vervangende opvang wanneer de gastouder onverhoopt uitvalt. Een gastouder vangt vaak meerdere kinderen tegelijk op (varieert van 4 – 6 kinderen) zodat jouw kind leert omgaan met anderen, samen leert spelen en delen. Met een gastouder kun je vaak specifieke afspraken maken, bijv. over breng- en haaltijden of eventueel mee-eten wanneer het een keer laat wordt.
Daarnaast betaal je aan de gastouder de uren die je afspreekt. Wanneer een gastouder geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang & Peuterspeelzalen (LRKP) heb je als ouder recht op kinderopvangtoeslag. Een gastouder is dus persoonlijke, flexibele en betaalbare opvang.
Buitenschoolse opvang (bso)
Voor kinderopvang na schooltijd kan je kind het hele jaar door (ook in schoolvakanties) naar de buitenschoolse opvang, ook wel ‘bso’ genoemd. Hier kan je kind spelen met andere kinderen totdat jij hem of haar op komt halen. Je hebt veel verschillende bso’s in Tilburg. Kinderstad biedt, naast reguliere bso’s, ook Kinderstad Thema bso's aan. Locaties die gespecialiseerd zijn in sport, natuur of cultuur. Ook kan je bij sommige bso’s zwemles regelen in bso tijd, handig! Tegenwoordig zie je ook steeds meer dat bso’s gevestigd zijn in of dichtbij de basisschool. Hierdoor is het vaak dezelfde groep kinderen die samen op school zitten en ook samen na school spelen op de opvang. Zo ontstaan er vriendschappen voor het leven op de bso.
Bekijk de bso locaties in Tilburg
Welke vorm van opvang na schooltijd je ook kiest, wij adviseren je er goed over na te denken en goede afspraken te maken. Kies je voor een gastouder of buitenschoolse opvang maak je interesse dan tijdig kenbaar aan het bemiddelingsbureau of bij de bso. Plekken bij de gastouder of op de bso zijn vaak snel ingevuld, ons advies is dan ook; neem tijdig contact op om teleurstelling te voorkomen.