Starten op een kinderdagverblijf met 1 jaar

Een interview met mama Karen
kinderopvang 1 jaar

Karen is mama van Luus (18 mnd), Cato (8) en Siem (10). Alle drie zijn ze met 1 jaar gestart in de kinderopvang bij Kinderstad locatie Armhoefse Akker in Tilburg. Was dit een bewuste keuze? En wat is haar ervaring?

Een plek die helemaal voor kinderen is ingericht

“Het starten met 1 jaar was inderdaad een bewuste keuze. Doordat de oma’s en opa van onze kinderen heel graag op willen passen, was er voor ons geen noodzaak om de kinderen meteen naar de opvang te laten gaan. Toch hebben wij er bij alle drie de kinderen voor gekozen om ze, toen ze 1 jaar waren, naar het kinderdagverblijf te laten gaan. Een baby heeft er in onze ogen nog niet veel aan om naar de kinderopvang te gaan. Maar vanaf 12-14 maanden zie je dat de kinderen zoveel plezier beleven aan het spelen op een plek die helemaal voor hun is ingericht en zo veel leren van leeftijdsgenootjes.”

Optrekken aan oudere kindjes

“Wat ik echt een voordeel vind is dat ze zelfstandig worden van het kinderdagverblijf en zich hoe klein ze ook zijn al snel echt groot voelen bij het kinderdagverblijf. En dat ze doordat er speelgoed is voor alle leeftijden direct het speelgoed kunnen nemen waar ze interesse in krijgen. Thuis wacht je toch vaak tot een verjaardag tot je speelgoed geeft voor de oudere leeftijd. En denk je toch snel dat ze iets nog niet kunnen; bij het kinderdagverblijf trekken ze zich op aan de oudere kindjes."

Vriendjes maken zonder dat papa en mama zich ermee bemoeien

Thuis spelen kinderen het eerste jaar vaak alleen met papa, mama, opa en oma of misschien met broers en zussen. Op het kinderdagverblijf gaat er een wereld voor ze open. "Op het kinderdagverblijf maken ze hun eerste vriendjes en vriendinnetjes; dit zonder dat papa en mama zich ermee bemoeien. Die vriendjes komen ze als ze vier jaar zijn weer tegen in groep 1. Dat maakt de overgang naar de basisschool veel gemakkelijker", aldus Karen.

Soms nog even wennen

“Het nadeel van je kind pas laten starten met 1 jaar is dat ze dan wat eenkennig zijn waardoor ze aan het begin moeten wennen. Maar ik heb wel het idee dat dit wennen sneller gaat als ze 1 zijn dan wanneer ze bijvoorbeeld 4 zijn en naar school gaan. Onze kinderen waren na een maand echt wel gewend en de oudste twee hadden geen enkele moeite met naar school gaan.”

We zagen zijn ontwikkeling met sprongen vooruit gaan

“De oma’s en opa passen sinds dat Luus 4 maanden was op. Dat doen ze nog steeds met veel plezier.
Siem (10) en Cato (8) zijn vanaf dat ze 13 maanden en 14 maanden waren naar het kinderdagverblijf gegaan. Siem zat eerst even in een babygroep. Dat vond hij niet heel leuk maar gelukkig mocht hij al snel naar de groep met wat oudere kinderen. Daar zagen we zijn ontwikkeling met sprongen vooruit gaan.

Terwijl Siem thuis nog uit een tuitbeker dronk en we nog een zitje op de TrippTrapp hadden zitten, zat hij bij het KDV gewoon los op een TrippTrapp en dronk hij uit een beker. Ook koos hij zelf een stukje fruit van de fruitschaal wat hij dan rustig op at. Ik keek mijn ogen uit toen ik hem een keer eerder kwam halen. Ook leerde hij veel liedjes en genoot hij van de verkleedpartijen en de creatieve werkjes zoals schilderen en kleien. Onze oudste dochter, Cato, is toen ze 1 jaar was naar een verticale groep (0-4 jaar) gegaan. Ze vond het direct super leuk. Het liefst moederde ze over de baby’s en leeftijdgenootjes. Wat voelde ze zich daar groot, terwijl ze thuis de kleinste was. Ze heeft het nu nog steeds wel eens over de proefjes die ze op het kinderdagverblijf hebben gedaan en het bakken en knutselen.”

Ze gaan zich zelfstandiger gedragen

“Ik zou het zeker aan andere ouders van dreumesen adviseren om te starten bij een kinderdagverblijf. Het is echt ingericht voor kinderen en de leidsters doen hele leuke dingen met de kinderen. Ze leren heel veel van de omgang met leeftijdsgenootjes en halen veel plezier uit het spelen en eten met andere kindjes. En het feit dat ze zonder papa en mama zijn zorgt ervoor dat ze zich zelfstandiger gedragen. Wij hebben onze kinderen zo zien groeien vanaf het moment dat ze naar het kinderdagverblijf gingen. Ze hebben er vriendjes en vriendinnetjes gemaakt die ze nu nog steeds zien.”

Benieuwd of het kinderdagverblijf ook iets is voor jouw dreumes?

Misschien ben je na het lezen van het verhaal van Karen ook nieuwsgierig geworden of het kinderdagverblijf iets is voor jouw kind. Je bent van harte welkom om een keer vrijblijvend een kijkje te komen nemen op één of meerdere locaties waarmee we samenwerken. Er is veel keuze en er zit ongetwijfeld iets bij jou in de buurt wat goed bij jou, maar vooral ook bij je kind past.

Zoek kinderopvang