Minou is pedagogisch coach in de kinderopvang

Van beleid tot collega’s inwerken
Minou pedagogisch coach Kinderstad

Na het afronden van de opleiding HBO Sportkunde ging Minou werken bij een sportschool. Maar haar werktijden in de avonduren vond ze niet prettig en daarom besloot ze verder te gaan kijken. Ze kwam toen terecht op een BSO. Na een half jaar was het voor haar wel duidelijk. Minou: “Werken met kinderen is zó leuk!” dat ze besloot de deeltijdopleiding Pedagogiek te gaan volgen. Nu werkt ze 28 uur op de kinderopvanglocaties Symfonie en Vuurvogel, waarvan 10 uur op de groep en 18 uur als pedagogisch coach. 

Het mooie van mijn rol is dat ik niet zozeer met de kinderen bezig ben, maar wel altijd voor de kinderen – Minou 

Een veelzijdige baan! 

“Mijn werk is super veelzijdig” geeft Minou aan. “Alles in mijn werk is erop gericht om de kwaliteit van het pedagogisch handelen van de medewerkers op de groepen te verbeteren. Ik observeer veel en denk en kijk echt met de pedagogisch professionals mee op de groep. Hoe zijn de ruimtes ingericht, welke thema’s worden behandeld en welke materialen worden daarbij gebruikt. We bespreken alles om zo samen een fijne basis voor de kinderen te kunnen creëren.” Het werk van een coach in de kinderopvang is heel afwisselend. Van coachen op locatie tot het schrijven van beleid. 

Minou is aanwezig bij de dagstart van het team, maar is ook verantwoordelijk voor het inwerken van nieuwe medewerkers. “Alle medewerkers, kunnen met vragen bij mij terecht. Want niet alleen voor mij, ook voor de teams is geen dag hetzelfde. Zo startte er laatst, op één dag heel veel nieuwe baby’s. Dan begeleid ik de medewerkers weer even intensiever. Want wanneer er ineens twee de fles willen, hoe los je dat op?”. Wanneer Minou op de locatie is, springt ze graag zelf nog even bij. Het is zo leuk om met de kinderen te werken. Dan zie en hoor ik veel waar ik iets mee kan.”

Wanneer er ineens twee baby’s de fles willen, hoe los je dat op?

Een geslaagde dag   

De rol van pedagogisch coach in de kinderopvang is bijzonder, vervolgt Minou: “Het mooie van mijn rol is dat ik niet zozeer met de kinderen bezig ben, maar wel altijd voor de kinderen. Mijn dag is dan ook geslaagd wanneer de medewerkers tevreden zijn en ik ze heb kunnen helpen. Dan heb ik, door het verbeteren van de pedagogisch kwaliteit op de locatie, de medewerker en indirect de kinderen verder geholpen. Hoe mooi is dat!” 

Mensen in hun kracht zetten

Om als pedagogisch coach aan de slag te gaan moet je ervaring hebben met het werken op een kinderopvanglocatie en met bepaalde methodieken zoals VVE hebben gewerkt. Qua eigenschappen moet je, volgens Minou, uiteraard goed met mensen om kunnen gaan, sociaal zijn, reflecterend vermogen hebben en weten hoe je met weerstand om kunt gaan. “En misschien wel het belangrijkste: je moet mensen in hun kracht kunnen zetten. Talenten van medewerkers zien en ze vooral leren deze goed in te zetten in hun werk” aldus Minou. “Het is echt een supermooie baan!” sluit ze lachend af.

minou

Ook aan de slag in de kinderopvang?

Wil jij net zo'n mooie baan als Minou? Bekijk dan onze openstaande vacatures!

Bekijk vacatures bij Kinderstad