Welke vragen stel je tijdens een rondleiding bij de kinderopvang?
De keuze voor een kinderdagverblijf maak je niet zomaar. Het is belangrijk dat jij vertrouwen hebt in de plek waar je je kind naar toe brengt zodat jij met een goed gevoel naar je werk of aan de studie kunt. We raden het je van harte aan om je goed te oriënteren en te laten informeren voordat je je keuze voor de opvang van je kind maakt. Bezoek kinderopvang locaties, vraag om een rondleiding, kijk goed rond, praat met medewerkers en stel vooral alle vragen die je hebt om een goed beeld te kunnen vormen. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal vragen voor je op papier gezet om te stellen tijdens je bezoek aan een kinderopvang locatie.
Hoe ziet een dag op de kinderopvang eruit?
Je brengt en haalt je kind straks, maar wat gebeurt er in de tussentijd?
Het is fijn om te weten hoe de dagen bij de kinderopvang er voor je kind uit zullen gaan zien. Welke activiteiten worden er ondernomen, spelen de kinderen veel buiten, wordt er veel geknutseld of juist veel muziek gemaakt? Wordt er op vaste tijden gegeten en geslapen? Ligt de nadruk vooral op spelen of bereiden de kinderen zich ook al voor op het basisonderwijs?
Kun je me iets over jullie pedagogisch beleid vertellen?
Elke kinderopvang locatie is verplicht een pedagogisch beleid op te stellen. Hierin staat onder andere omschreven welke visie zij hebben op de ontwikkeling van het kind, visie op kinderopvang en op bijvoorbeeld verzorging en veiligheid. Het klinkt misschien allemaal heel formeel, maar het is wel belangrijk dat jouw waarden, normen en uitgangspunten in de opvoeding in lijn liggen met het pedagogisch beleid van de kinderopvang.
Wat doen jullie aan de ontwikkeling van mijn kind?
Wanneer je kind bij de kinderopvang is, gaat het spelen, leren en opgroeien gewoon door. De opvoeding dus ook. Dus het is goed om te weten hoe de opvanglocatie hier een bijdrage aan levert. In het pedagogisch beleidsplan lees je de visie van de locatie op de ontwikkeling (en het stimuleren van) van jouw kind. Maar de pedagogisch professional kan jou hier, met concrete praktijkvoorbeelden, ook een antwoord op geven.
Hoe vaak en wanneer hebben wij contact?
Goed en regelmatig contact met de opvanglocatie is belangrijk. Je kind brengt er toch heel wat uurtjes door. Fijn om te weten wat je kind er allemaal doet en hoe het gaat. Er is veel mogelijk voor wat betreft de communicatie over je kind. Uiteraard kun je bij het brengen en halen vaak je vraag stellen of even een praatje maken met een van de medewerkers. Ook houden de meeste kinderopvanglocaties alles over je kind bij in een persoonlijk (digitaal) schrift, oftewel de Kinderopvang app. Zo krijg je gedurende de dag vaak al updates en foto's doorgestuurd. Daarnaast zijn er locaties die jaarlijks 10-minuten gesprekken houden om de ontwikkelingen van je kind te bespreken en vragen te beantwoorden. Informeer dus gerust naar de communicatie op de locatie waar jij op bezoek bent.
Welke contractvormen kan ik bij jullie afnemen?
Kinderopvang wordt vaak aangeboden in verschillende contractvormen. Dit kan bijvoorbeeld variëren in opvang voor 40 weken (niet in de schoolvakantie) of 52 weken (het hele jaar, ook in schoolvakanties). Het is dus goed, voordat je je keuze maakt, om te weten of de kinderopvang van jouw keuze de gewenste contractvorm aanbiedt.
Wat is de groepsindeling en – grootte?
In de kinderopvang heb je horizontale (kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar) en verticale (kinderen van nul tot vier jaar bij elkaar) groepen. Een groot verschil en wellicht heb je zelf wel voorkeur voor een van de twee varianten. Het is goed om te weten in wat voor groep jouw kind straks terecht komt en hoe groot deze groep is.
Wat zijn jullie openingstijden, breng- en haaltijden?
Denk ook aan het stellen van praktische vragen zoals bijvoorbeeld de breng- en haaltijden. Vaak zijn deze ruim, zodat je alle mogelijkheden hebt je kind op tijd te brengen en aan het eind van een werkdag rustig op te kunnen halen.
Hoe gaan jullie om met veiligheid, privacy, voeding en hygiëne?
Het ene thema vind je persoonlijk misschien belangrijker dan het andere. Dat kan, maar wij adviseren ze alle vier even te bespreken tijdens je bezoek. Het zorgt voor een veilig gevoel wanneer je op de hoogte bent van het deurbeleid van de opvanglocatie of wanneer je weet dat foto’s of filmpjes van je kind niet zomaar gedeeld worden op social media en je kind volgens een vast schema elke dag keurig zijn/haar hapje eet.
Plan een rondleiding
Eigenlijk kunnen wij je maar één ding adviseren; plan een rondleiding, bereid je bezoek goed voor en stel alle vragen die je hebt. Zo krijg jij een gevoel bij de kinderopvang en weet je of de opvanglocatie bij je kind past. Vaak is je kind ook welkom, zo kun je gelijk zien of hij/zij zich er thuis voelt!