Wat moet je meenemen naar de kinderopvang?

Wat neem je mee naar de kinderopvang

En dan komt die ene dag snel dichterbij. De eerste dag naar de kinderdagopvang. Het zal vast en zeker toch een beetje onwennig aanvoelen. Hoe gaat je kind het doen en heb je wel de juiste spullen ingepakt?

Checklist kinderopvang

Om te voorkomen dat je de verkeerde spullen mee geeft op de eerste dag kinderopvang (en om iedere vorm van stress bij het pakken van de tas te vermijden) delen we hieronder een checklist voor de inhoud van de tas voor de kinderopvang:

Setje reservekleding

Stop in ieder geval een extra romper en set reservekleren in de tas. Kinderen knoeien of hebben wel eens een ongelukje, dan kan je kind verschoond worden en in een schone outfit worden gestoken.

Knuffel

Niet te ontbreken op de checklist voor de kinderopvang. Geef je kind zijn/haar favoriete knuffel mee. Een die lekker naar thuis ruikt. Een vertrouwde geur. Breng je je baby voor de eerste keer naar het kinderdagverblijf, dan kun je er ook voor kiezen een shirt van jezelf (met jouw geur) mee te geven. Een bekende geur vinden kinderen vaak prettig.

Melk: borstvoeding of flesvoeding

Krijgt je kind borstvoeding? Dan geef je zelf afgekolfde moedermelk mee die ze bij het kinderdagverblijf in de koelkast zetten. Drinkt je kind flesvoeding? Geef dan bijvoorbeeld een melkpoedertoren met de juiste hoeveelheid schepjes mee. Vergeet niet om zelf aan te geven welke hoeveelheid melk je kind drinkt, en hoe vaak of op welke tijdstippen. 

Fles

Als je kind de fles krijgt, dan drinkt hij of zij waarschijnlijk graag uit een eigen flesje. Wel zo vertrouwd!

Speen

Gebruik je thuis een fopspeen? Neem deze dan ook mee naar de kinderopvang. Voor de hygiƫne is het prettig als je deze in een doosje doet.

Slaapzak

Lekker slapen is erg belangrijk. Grote kans dat je kind thuis de eerste jaren in een slaapzak slaapt. Dan is het voor hem/haar wel zo prettig om ook op de opvang in een slaapzak te slapen. Geef de eigen slaapzak mee, deze is herkenbaar voor je kind en zo slaapt hij/zij extra lekker! :-)

TIP! Plak een label met de naam van je kind op bovenstaande items. Zo weet de pedagogisch professional direct wat van jouw kind is en voorkom je dat er per ongeluk iets wordt omgewisseld.
 

Wat is inbegrepen?

Fruit, tussendoortjes, lunch en drinken zitten vaak bij de kinderopvang inbegrepen. Dit geldt ook voor luiers. 

Uiteraard is geen kinderopvang locatie hetzelfde, dus bovenstaande kinderopvang checklist kan wat afwijken. Check altijd tijdens de rondleiding of intake op de kinderopvanglocatie van jouw keuze wat er van jou verwacht wordt om mee te brengen.   
 

Voorkom stress, pak op tijd in!

Een advies voor de eerste dag op de opvang: pak de tas voor je kind een paar dagen van tevoren in, aan de hand van bovengenoemde kinderopvang checklist. Mocht je iets missen, dan heb je nog tijd om dit te halen.

Gaat je kind inmiddels regelmatig naar de opvang? Ook dan is het handig om de tas bijvoorbeeld de avond van tevoren in te pakken. Dit scheelt je een hoop stress op de ochtend zelf.

Succes!