Zwanger, wanneer regel je kinderopvang?

zwanger, wanneer regel je kinderopvang

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Misschien heb je net de zwangerschapstest in handen gehad of weet je al enkele weken dat er een wonder in je buik groeit. Het is in ieder geval goed dat je ook al nadenkt over kinderopvang. Weet jij of weten jullie al hoe de dagen eruit gaan zien na je zwangerschapsverlof?

Aanmelden

Het lijkt nog zo ver weg, maar een zwangerschap gaat vaak sneller dan je denkt. Daarom adviseren wij je al in maand 1 of 2 van je zwangerschap na te denken over de opvang van jouw kind. Er zijn tegenwoordig op veel locaties wachtlijsten, dus het kan even duren (soms wel een jaar) voordat er een plaatsje is voor jouw baby.

Het liefst verwelkomen we alle kinderen direct op de gewenste dagen. Door wetgeving en de kwaliteit die we bieden is dit niet altijd mogelijk. Er mogen namelijk maximaal 3 baby’s in de groep per pedagogisch professional. Daardoor kunnen we dus minder plekken aanbieden aan de allerkleinsten (0-1 jaar).

Hoe kies je de juiste kinderopvang?

Er zijn diverse soorten kinderopvang met ieder hun eigen visie, denk hierbij aan kinderopvang die heel veel met natuur en duurzaamheid doet, of juist een hele goede samenwerking heeft met scholen in de omgeving. Door op tijd te zoeken en je te oriënteren, kom je erachter wat je zelf belangrijk vindt, welke locatie bij jou past, en kun je je kindje op tijd inschrijven.

Is er een wachtlijst?

Het zou natuurlijk jammer zijn als je kind niet naar de locatie van jouw voorkeur zou kunnen. Daarom raden we aan je kind zo spoedig mogelijk in te schrijven. Dinsdag en donderdag zijn populaire dagen en zitten vaak ook vol. Ben je flexibel en kun jij of partner misschien ook vrij nemen op een ander dag? Op woensdag en vrijdag heb je vaak meer kans op een plekje.

Zwanger van je tweede kindje?

Ook dan is het aan te raden dit zo snel mogelijk door te geven. Vaak krijg je wel voorrang, maar een plaats is nog steeds niet zeker. Ook voor broertjes en zusjes zijn soms helaas wachttijden, zeker op populaire dagen. 

Wacht dus niet met het regelen van kinderopvang om teleurstelling te voorkomen. Neem contact op met de kinderopvanglocatie van jouw voorkeur voor een kennismaking en rondleiding. Op locatie kun je al je vragen stellen en ervaren hoe het voelt!