Richard koos voor het zij-instroom traject

Van werken in de cultuursector naar leerkracht basisonderwijs
Richard zij instroom Kinderstad

Iets doen waar hij maatschappelijke en sociale voldoening uit zou gaan halen, dat was de wens van Richard toen hij tot de conclusie kwam dat werken in de cultuursector hem niet die gewenste voldoening opleverde. Hij kwam bij uitgeverij Malmberg terecht en kon daar, al was het vanuit een andere rol, van het onderwijs proeven. En dat smaakte goed. Richard solliciteerde op een zij-instroom plek op basisschool Panta Rhei locatie Don Sartostraat in Tilburg: “Ik koos bewust voor een school van Kinderstad omdat de visie op lesgeven perfect bij mij past.” Zo wordt op alle basisscholen van Kinderstad lesgegeven aan de hand van de EDI-aanpak. EDI staat voor Expliciete Directe Instructie. Met een heldere instructie en hoge verwachtingen worden leerlingen geholpen om zich de leerstof eigen te maken. 

Leren en werken combineren

“Het zij-instroom traject is echt goed te doen” volgens Richard. “Ik heb ervoor gekozen om naast de studie fulltime voor de klas te gaan staan. En het is mij gelukt. Heb je een gezin, dan zou ik je aanraden parttime naast de opleiding te gaan werken. Want dan is het wel echt veel.” Wanneer je het zij-instroom traject start, werk je eerst toe naar het geschiktheidsonderzoek. Deze periode is vooral veel leren, meekijken, ervaring opdoen. Richard vult aan: “Daarnaast heb je iedere week nog 1 avond les. En werk je aan je portfolio waarin je laat zien dat je klaar bent om als basisschoolleerkracht aan de slag te gaan. Al met al ben ik bijna drie jaar bezig geweest en sta ik nu voor groep 6/7. Het is het allemaal zo waard geweest!”

Vallen en opstaan 

Het mooie, volgens Richard, aan het zij-instroom traject is dat je direct voor een klas staat. Je doet gelijk praktijkervaring op. En dat is fijn. “Daar leer je toch het meeste van. Je leert veel theorie op de opleiding en dat moet ook. Maar wanneer je voor de klas staat, moet je situaties gaan herkennen. En dan de juiste theorie toepassen. Dat is veel vallen en met behulp van je collega's weer opstaan.” Een andere tip die Richard graag meegeeft op basis van zijn ervaring; “Je werkdag is echt een keer klaar. In het begin was ik avonden bezig met het voorbereiden van mijn lessen. Ik wilde het zo goed mogelijk doen. Maar ik ben er nu achter dat het net zo belangrijk is om de volgende dag uitgerust voor de klas te staan dan perfect voorbereid, maar moe. De kinderen hebben jou uitgeslapen en fit nodig.”

Elke dag een beetje groeien

“Of we nu samen een ruzie opgelost hebben of een leerling vond de breuken lastig en snapt het nu. Mijn werkdag is geslaagd wanneer ik naar huis ga met het idee dat iedereen weer een stapje gezet heeft. Of dat nu is als mens, in vakvaardigheden of in onderlinge interacties. Dat is voor mij het mooiste van dit vak. Om groei te zien," antwoord Richard op de vraag wanneer zijn werkdag geslaagd is. “Wil je graag iets overbrengen aan kinderen, dan raad ik je echt aan voor het zij-instroom traject te kiezen; je kunt je passie vanaf dag 1 gelijk voelen.”

Richard zij instroom Kinderstad

Ook aan de slag in het onderwijs?

Net als Richard het zij-instroom traject volgen? Of wil je meer lezen over het werken bij Kinderstad? Klik dan door voor meer informatie of bekijk onze openstaande vacatures!

Meer over het zij-instroom traject

Bekijk direct onze vacatures