Afra volgt de BBL-opleiding kinderopvang

Leren in de praktijk; hoe mooi is dat?
Afra BBL opleiding Kinderstad Tilburg

Ook al is het niet altijd even makkelijk – studie, werk en privé combineren - voor Afra was het starten van een BBL-opleiding dé oplossing om in de kinderopvang aan de slag te gaan. “Het is soms wat druk, maar dat is het meer dan waard” vertelt ze enthousiast. Ze licht haar weg naar de kinderopvang toe: “Ik dacht, ik heb niet de juiste papieren, hoe ga ik dit voor elkaar krijgen? Ik ben toen gaan zoeken naar manieren om een ingang te vinden in de kinderopvang, en ben uiteindelijk uitgekomen bij de BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg).”

De opleiding is erg beroepsgericht, wat je leert kan je direct toepassen in de praktijk.

Werken, leren en ervaring opdoen 

Afra werkt 24 uur per week bij kinderopvang Grote Beemd in Tilburg en gaat één dag in de week naar school. “De opleiding is erg beroepsgericht, wat je leert kan je direct toepassen in de praktijk. Maar het meeste leer je toch echt werkend op de groep, waar je de vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt als pedagogisch professional.” En welke eigenschappen een goede pedagogisch professional nodig heeft? Afra: “Ik zou zeggen: verantwoordelijkheidsgevoel, geduld, en liefde voor en interesse in kinderen.”

Genieten van kinderen

Werken in de kinderopvang is voor Afra vaak genieten. Ze vindt het leuk om te zien hoe snel kinderen zich ontwikkelen, hoeveel ze al weten, en welke vragen ze allemaal stellen. Ze raadt iedereen die er aan denkt om een switch te maken naar de kinderopvang dan ook van harte aan om de stap te zetten. “Als je het leuk vindt om met kinderen te werken dan is de kinderopvang de plek voor jou. Ik vind het bijzonder dat ik kinderen in hun ontwikkeling mag begeleiden. Het is een eer, als je het mij vraagt, om daaraan te mogen bijdragen”. Ook het starten van een BBL-opleiding kan ze aanraden. “De combinatie werken en leren is praktisch en prettig. Het is ook fijn dat je direct betaalt krijgt voor het werk dat je doet. Ik had de overstap naar de kinderopvang anders ook niet kunnen maken.

Ik vind het bijzonder dat ik kinderen in hun ontwikkeling mag begeleiden. Het is een eer, als je het mij vraagt, om daaraan te mogen bijdragen!

Wil je dit ook? Tips van Afra 

Tips voor iedereen die een overstap naar de kinderopvang overweegt, heeft ze ook. Afra: “Benader opvanglocaties en vraag of je een keer zou mee mogen meelopen. Zo krijg je een goed beeld van wat het werk daadwerkelijk inhoudt en of het bij je past.” Afra heeft nog een tweede tip: “Weet je zeker dat je dit wilt? Ga er dan voor! Zoek uit wat de mogelijkheden zijn en wat de juiste weg om te komen waar je wil zijn.”

Afra BBL opleiding Kinderstad Tilburg

Word je enthousiast van het verhaal van Afra?

Ontdek dan of de BBL-opleiding iets voor jou is! Je gaat één dag in de week naar school en daarnaast werk je tussen de 12 en 20 uur per week op een vaste locatie. Binnen 2 jaar heb je je diploma én heb je een baangarantie! 

Lees hier meer over de BBL-opleiding

Bekijk direct onze vacatures