Buitenschoolse opvang tijdens schoolvakanties

Buitenschoolse opvang tijdens schoolvakanties

Kinderen die naar de basisschool gaan hebben een aantal keer per jaar vakantie, maar als jij als ouder gewoon moet werken kan het lastig zijn om opvang tijdens deze schoolvakanties te regelen. Welke mogelijkheden zijn er op de kinderopvang tijdens een schoolvakantie? Je leest het op deze pagina.

Niet genoeg vrije dagen

Helaas heb je als werkende ouder niet genoeg vrije dagen om bij iedere schoolvakantie die je kind heeft ook volledig thuis te blijven. Werk gaat immers gewoon door. Het kan een hele kunst zijn om de planning rond te krijgen. Eerst even spelen bij vriendjes, dan naar oma voor het avondeten, en dan weer ophalen. Veel ouders proberen het op die manier op te lossen, maar het kan ook anders.

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang oftewel bso is beschikbaar voor kinderen vanaf vier jaar. Hier vallen dus de naar schoolgaande kinderen onder. Basisscholen zijn verplicht de aansluiting met de bso te organiseren. Buitenschoolse opvang kan bestaan uit voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang tijdens de lunchpauze, naschoolse opvang, opvang op studiedagen en dus ook opvang tijdens schoolvakanties. 

Kinderstad heeft meer dan 20 bso’s in Tilburg en werkt samen met alle scholen. Naast de Campusbso’s, die vaak onder één dak zitten met school, biedt Kinderstad ook thema bso’s. Deze bso’s zijn gespecialiseerd in sport, outdoor, cultuur en creativiteit. Zo is er voor elk kind een bso die goed bij hem of haar past.  

Tijdens de schoolvakantie kunnen kinderen hier de hele dag terecht, ook als ze normaal niet naar de bso gaan. Voor ouders die enkel behoefte hebben aan opvang tijdens vakanties is er een speciaal contract: 12 weken vakantieopvang. Zo kan je kind tijdens de vakanties naar de buitenschoolse opvang, en regel je gedurende het schooljaar je opvang op een andere manier.  

De vakantieopvang is op de ene locatie misschien anders ingericht dan op de andere locatie. Informeer je dus goed door de informatie te lezen op de locatiepagina's, of vraag het na bij de directeur van je gewenste locatie. Tijdens vakanties is er bijna altijd een speciaal programma, met allerlei leuke activiteiten en soms zelfs uitstapjes. Echt geen straf dus, om je vakantie deels door te brengen met je vriendjes op de bso!

Oppas

Natuurlijk kun je ook je ouders of schoonouders lief aankijken, maar mocht dit geen optie zijn, dan kun je ervoor kiezen een oppas in te huren voor opvang tijdens schoolvakanties. Dit kan bijvoorbeeld een buurmeisje, oudere dochter van een vriendin of een zogenaamde oppasoma zijn. Vaak gaat het hier om een informele oppas, waar je ook geen kinderopvangtoeslag voor kunt aanvragen. En is de oppas ziek, dan zit je meteen met je handen in het haar. Op de kinderopvang zorgen we natuurlijk voor geschikte en gekwalificeerde vervanging. Wil je toch graag een oppas aan huis? Vraag dan in eerste instantie eens rond bij andere ouders in de buurt. Een betrouwbare oppas kun je het beste via via vinden!

Neem contact met ons op

Er zijn dus verschillende opties om je kind tijdens de schoolvakanties onder te brengen. Heb je vragen over opvang tijdens schoolvakanties op een van onze kinderopvanglocaties? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. Heb je nog geen vaste kinderopvang maar wil je je wel graag oriënteren? Vraag een rondleiding aan, we laten je graag zien hoe het er aan toe gaat op een bso van Kinderstad!